Fale radiowe pomagają astmatykom
31 marca 2007, 09:29Gerard Cox i zespół z McMaster University w Hamilton skonstruowali urządzenie, które za pomocą fal radiowych podgrzewa mięśnie dróg oddechowych pacjentów z astmą, znacznie łagodząc objawy chorobowe.
![](/media/lib/110/n-slonce-3cb01c7c47db03d2fc650022cfd6e78c.jpg)
Słońce energetyzuje limfocyty T
21 grudnia 2016, 12:30Światło słoneczne nie tylko odpowiada za produkcję witaminy D3 w organizmie. Na drodze zupełnie innego mechanizmu energetyzuje także limfocyty T, które odgrywają centralną rolę w naszej odporności.
Związki układu kostnego z cukrzycą
10 sierpnia 2007, 08:02Kości mogą odgrywać ważniejszą rolę w regulowaniu procesów chemicznych zachodzących w organizmie, niż się dotąd wydawało. Międzynarodowy zespół naukowców odkrył, że powstająca w komórkach kostnych osteokalcyna pomaga u myszy regulować poziom cukru we krwi.
![](/media/lib/260/n-waga-lazienkowa-7c93a18cb2e7611925fa45fe323147f3.jpg)
Lipokalina 2 - kostny hormon hamujący apetyt
9 marca 2017, 13:59Lipokalina 2, hormon uwalniany przez komórki kości, hamuje apetyt. Wskazują na to badania na myszach, przeprowadzone przez naukowców z Centrum Medycznego Columbia University (CUMC).
![](/media/lib/30/hologram-39203cda894b5289831acf859af2688e.jpg)
Żyjemy w hologramie?
4 lutego 2009, 20:08Naukowcy pracujący z hanowerskim wykrywaczem fal grawitacyjnych GEO 600 od wielu miesięcy zastanawiali się nad dziwnym szumem, rejestrowanym przez ich urządzenie. Teraz Craig Hogan, fizyk z Fermilab, zaproponował teorię, która może oznaczać, iż GEO 600 dokonał najważniejszego odkrycia w fizyce w ciągu ostatnich 50 lat.
![](/media/lib/230/n-dansemacabre-bbfc6374315b6f10445314d21715253f.jpg)
Czarna śmierć jednak dotarła do średniowiecznej subsaharyjskiej Afryki?
12 marca 2019, 06:18Czarna śmierć, epidemia dżumy, która spustoszyła XIV-wieczną Europę, mogła dotrzeć do subsaharyjskiej Afryki.
![](/media/lib/47/szampan-c11772470f4bf0ce87ac8f37066bc878.jpg)
Szampan jak morska bryza
29 września 2009, 09:34Bąbelki w szampanie to nie zwykły efekt podwójnej fermentacji czy coś, co stanowi o "urodzie" tego alkoholu. Naukowcy wykazali, że tworzą one mgiełkę – aerozol – dzięki której zapach unosi się z dna naczynia wprost do nosa pijącego (Proceedings of the National Academy of Sciences).
![](/media/lib/387/n-sztuczny-enzym2-8ba2c277d7bac8683665f1966f337c50.jpg)
Pierwszy sztuczny enzym z dwiema niebiologicznymi grupami katalitycznymi
10 lutego 2020, 17:36Naukowcy z Uniwersytetu w Groningen przekształcili nieenzymatyczne białko w nowy sztuczny enzym. W tym celu dodali do niego 2 abiologiczne składowe katalityczne: nienaturalny aminokwas i kompleks z miedzią.
![](/media/lib/50/otyly-a47d33a4ca010c30124cbb9df1f09057.jpg)
Nierównowaga kwasów omega = dziedziczna otyłość
19 lipca 2010, 12:42Przejadanie połączone z niewłaściwymi proporacjami wielonienasyconych kwasów tłuszczowych typu omega-6 i omega-3 (ze zbyt dużą ilością pierwszych i za małą drugich) może prowadzić do przekazywania nadmiernej wagi z pokolenia na pokolenie.